Waarom melden mesh-slachtoffers zich niet bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ)?
We missen nog zo’n 900 meldingen van mensen die bij MeshedUp bekend zijn.
900 Patiënten die zich door de jaren heen bij MeshedUp hebben gemeld zijn nog altijd onbekend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en bij het RIVM. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want het grootste deel van de mesh-slachtoffers is niet eens bij ons bekend …
Graag maak ik alle mensen die door de jaren heen een matje geïmplanteerd hebben gekregen nogmaals attent op mijn oproep van januari 2021 (https://www.meshedup.eu/nieuws/nieuws-januari-2021-2/) en Tweets van februari 2021 (https://twitter.com/Marie1902/status/1363886281739091979 en https://twitter.com/Marie1902/status/1363887818586681348).

Vandaag had ik contact met een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zij gaf aan dat ik op 22 februari jl. via een tweet mijn lotgenoten heb opgeroepen om klachten over meshimplantaten te melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) en dat dat effect had gehad.
In werkelijkheid heb ik die oproep in januari al gedaan via de website en op Facebook, en vraag ik al sinds 2009, zodra mensen zich bij ons melden, of ze zich tevens willen aanmelden bij de Inspectie. Maar om de een of andere reden wordt er òf niet gemeld, òf komt de melding niet terecht waar hij terecht zou moeten komen.
Voor de zekerheid hebben we in de eerste maanden van dit jaar ook nog honderden mensen aangeschreven. Maar zonder echt veel resultaat …
De woordvoerder van de IGJ informeerde me over de resultaten van mijn oproep. Zij vertelde me dat de IGJ na mijn Tweet van 22 februari een toename in het aantal meldingen heeft gezien: liefst 42 meldingen van 22 februari tot eind april. Ze klonk enthousiast; ik vond het een zeer teleurstellend resultaat. Ik mis nog steeds zo’n 900 mensen aan wie ik in de loop van de jaren heb gevraagd hun klachten (alsjeblieft, alsjeblieft!) te melden via deze link
https://www.igj.nl/onderwerpen/klacht-of-vraag-over-zorg-of-jeugdhulpverlening/contact/contactformulier en de link van het RIVM https://www.rivm.nl/meldpunt-bijwerkingen-implantaten/meldformulier-patient.
Volgens de woordvoerder gaat ruim de helft van de door hen ontvangen meldingen (sinds 1 januari 2021) over ingrepen met mesh die vóór 2014 hebben plaatsgevonden. Vijf meldingen gaan over ingrepen van meer dan 20 jaar geleden. 14 meldingen gaan over liesbreukmatjes, 11 over bekkenbodemmatjes. Bij niet alle meldingen is helemaal duidelijk welk implantaat is gebruikt …
Hoe kunnen we worden geholpen als we onzichtbaar blijven?
Nogmaals: doe het voor je lotgenoten! Meld je! Het blijft van het grootste belang dat zowel de IGJ als het RIVM op de hoogte raken van de ware omvang van de grote problemen die mensen ervaren na het implanteren van mesh !!!
Hoe kunnen we worden geholpen als het grootste deel van ons onzichtbaar blijft voor de toezichthoudende instanties?