NIEUWS 1 maart 2019

Nieuw onderzoek Professor dr. Cohen Tervaert

Op 1 maart 2019 is het meest recente onderzoek van professor Cohen Tervaert over auto-immuunreacties na implantatie van mesh gepubliceerd:
https://www.sciencedirect.com/…/pii/S152169421930004X…

Samenvatting:

Bij zowel het herstel van liesbreuken als bij bekkenorganenverzakkingschirurgie wordt polypropyleen (PP) mesh in toenemende mate gebruikt. Hoewel deze technologieën enorme klinische voordelen bieden, kan de werkzaamheid van deze implantaten worden belemmerd door de immunologische reactie van het lichaam op het geïmplanteerde materiaal. Ongewenste lokale effecten zoals chronische pijn zijn uitgebreid beschreven. Systemische effecten zijn echter nog niet gemeld. Omdat systemische effecten na implantatie van andere biomaterialen zijn beschreven, evalueerden we patiënten met geïmplanteerde PP-mesh voor tekenen en symptomen van biomateriaal gerelateerde systemische ziekten.

Patiënten die tussen januari 2014 en december 2017 naar een auto-immuniteitskliniek werden verwezen, werden geanalyseerd. Bij 40 patiënten waren mesh-implantaten aanwezig. Deze patiënten werden geëvalueerd voor de ontwikkeling van een systemische ziekte.

Tweeëndertig vrouwen en acht mannen werden opgenomen in de huidige studie. De mediane leeftijd op het moment van operatie was 49,5 jaar (bereik 28 – 75 jaar). Achttien patiënten hadden een liesbreukreparatie ondergaan en 22 patiënten hadden een implantaat met vaginale mesh. Negenendertig van de 40 patiënten vertoonden chronische vermoeidheid en 38 van de 40 patiënten hadden spierpijn of spierzwakte. Bij de meeste patiënten begonnen deze symptomen kort na de operatie. Alle patiënten voldeden aan de diagnostische criteria voor auto-inflammatoir/auto-immuniteitssyndroom geïnduceerd door adjuvantia (ASIA). Bovendien rapporteerden de meeste patiënten gelokaliseerde pijn en (vaak invaliderende) prikkelbare darmsyndroom. Een kwart van de patiënten had een immunodeficiëntie, terwijl bij 45% van de patiënten de diagnose van systemische en/of gelokaliseerde auto-immuunziekten werd gesteld. Belangrijk is dat 75% van de patiënten een reeds bestaande allergische ziekte had. Bij 6 patiënten kon de liesbreuk-mesh volledig worden verwijderd, wat resulteerde in (gedeeltelijk) herstel van de systemische ziekte.

Samengevat ontwikkelden 40 patiënten symptomen van een systemische ziekte na een mesh-operatie. Alle patiënten voldeden aan de diagnostische criteria voor ASIA. Een kwart van de patiënten had een immunodeficiëntie, terwijl bij ongeveer de helft van de patiënten een auto-immuunziekte ontwikkelde. Wij veronderstellen dat implantaten van PP-mesh het risico op het ontwikkelen van (auto-) immuunziekten kunnen vergroten door als een adjuvans te fungeren.De vertaling van het (complete) rapport (vertaald door één van onze lotgenotes) is te vinden via deze link: https://l.facebook.com/l.php…
en de originele (volledige) Engelse versie via: https://l.facebook.com/l.php…

NIEUWS juni 2018

CAMBSTIMES publiceert:

De link tussen chirurgische meshimplantaten en auto-immuunziekten moet worden bestudeerd, zegt vooraanstaande, in Canada werkzame, professor

18:19 12 juni 2018
Door Kath Sansom

Professor Jan Willem Cohen Tervaert
Een vooraanstaande professor uit Canada pleit voor grootschalige studies naar de link tussen mesh- en auto-immuunziekten.

“Mensen zijn gefrustreerd omdat artsen zeggen dat er geen evidence is dat hun symptomen te wijten zijn aan de bij hun geïmplanteerde mesh, dus dit probleem zou wetenschappelijk bestudeerd moeten worden.” zei hij.

Jan Willem Cohen Tervaert, hoofd reumatologie aan de universiteit van Alberta, Canada en hoogleraar geneeskunde en immunologie in Nederland, zei: “Veel patiënten die mesh (matjes) hebben gehad voor litteken- of liesbreuken, of  gynaecologische reparatie, zijn ervan overtuigd dat hun mesh ervoor gezorgd heeft dat ze ziek geworden zijn, maar in de medische literatuur zijn er geen grootschalige onderzoeken om het te bewijzen.”

“Artsen zeggen dat dit een ‘toevallige gebeurtenis’ is en ze geloven in het algemeen niet dat ze veel voor deze patiënten kunnen betekenen, terwijl een groot deel van hen verschrikkelijk lijdt.”

Professor Cohen Tervaert was de eerste die melding maakte van het verband tussen mesh-implantaten en auto-immuunziekten toen hij dit jaar op de 11e internationale conferentie over auto-immuniteit in Lissabon sprak.

Hij presenteerde een onderzoek waarbij 40 patiënten met mesh werden gevolgd die symptomen ontwikkelden zoals chronische vermoeidheid, cognitieve stoornissen (die bekend staan ​​als “hersennevel”), spier- en gewrichtspijn (“fibromyalgie”), koortsachtige temperaturen, droge ogen en droge mond.

Bovendien ontwikkelde 45 procent van de patiënten een auto-immuunziekte.

Hij stelt dat de mesh (het matje) werkt als een “adjuvans”, een stof die een immuunrespons versnelt of versterkt.

Hij zei: “Als je een genetische predispositie hebt om een ​​auto-immuunziekte te ontwikkelen, zal een implantaat zoals een poypropyleen matje dit risico vergroten.”

“Als het bijvoorbeeld aannemelijk is dat je op de leeftijd van 100 jaar een auto-immuunziekte zou kunnen krijgen, kan het implanteren van biomateriaal ertoe leiden dat je de ziekte op een vroegere leeftijd krijgt, bijvoorbeeld al op je 40ste.”

“De ziekte kan ook meer uitgesproken, ernstiger worden. Maar er is om te beginnen altijd een genetische factor.”

“Het is een vergelijkbare situatie als bij de borstimplantaten, waar wij en anderen grootschalige studies hebben uitgevoerd om de relatie tussen implantaten en het verhoogde risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte te bewijzen.” zei hij.

“Als je een vreemd lichaam in een mens implanteert, krijg je een ontstekingsreactie met leukocyten, reuzencellen en fibrose.

Deze ontstekingsreactie is in diermodellen bewezen om een ​​adjuvante respons te veroorzaken.”

In zijn onderzoek bij patiënten met auto-immuunziekten, die zich na meshimplantatie ontwikkelden, ontdekte professor Tervaert dat acht van de tien patiënten allergieën hadden voordat mesh werd geïmplanteerd.

“Dus, mensen met allergieën voor zaken als huisstof, huisdieren, nikkel of hooikoorts hebben een significant hoger risico om symptomen te ontwikkelen na een mesh-implantatie.” zei hij. “Dan is een waarschuwing op zijn plaats voordat men een mesh laat implanteren.”

Ook veel patiënten hadden buikpijn of een prikkelbare darmsyndroom, blijkt uit zijn studie.

“In een eerdere studie bij patiënten met borstimplantaten kwamen we erachter dat mensen met implantaten drie keer meer kans hebben op symptomen zoals vermoeidheid, fibromyalgie en hersenmist dan bij mensen zonder implantaten. Of dit ook geldt voor mesh-implantaten, is echter nog niet onderzocht “.

Professor Cohen Tervaert voegde eraan toe dat de mesh kan worden geoxideerd als het eenmaal permanent in het lichaam is geplaatst, wat resulteert in een afname van de mechanische eigenschappen van het materiaal.

“Als je een ontstekingsreactie hebt, betekent dat dat die inflammatoire cellen” zuurstof produceren “en het plastic aanvallen!”

Hoe artsen kijken naar patiënten met mesh-gerelateerde problemen, zou in de nabije toekomst kunnen veranderen, volgens Cohen Tervaert.

“Het is hetzelfde als met roken. Het is nu geaccepteerd wanneer wordt beweerd dat roken slecht voor je is, maar vroeger was dat niet het geval. Iets dergelijks is nu gaande met mesh. Op dit moment geloven velen niet dat polypropylene matjes auto-immuunziekten kunnen veroorzaken, maar ik ben ervan overtuigd dat de situatie zal veranderen naarmate er meer onderzoeken worden gepubliceerd.”

Jan Willem Cohen Tervaert is professor aan de Universiteit van Alberta in Canada. Hij is mede-oprichter van het Autoimmunity Consortium, voormalig voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van de Nederlandse Artritisstichting en voormalig adviseur van de Nederlandse minister van Volksgezondheid. Zijn interessegebieden zijn ontstekingen en auto-immuniteitsaandoeningen, zoals vasculitis.

“Het doel is om het immuunsysteem van patiënten met een mesh-gerelateerde aandoening zo goed mogelijk te reguleren. Hoge doses vitamine D zouden kunnen helpen. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen het immuunsysteem beter op orde te krijgen”, zei hij: “Het verminderen van zout is belangrijk. Ook voedingsmiddelen die bekend staan ​​om hun anti-inflammatoire eigenschappen kunnen nuttig zijn. Bijvoorbeeld pittig voedsel, zoals paprika’s. Andere voedingsmiddelen die kunnen werken om ontstekingen te verminderen, zijn visolie met een hoog Omega 3 gehalte, kurkuma, chocolade, bosbessen en het velletje van de druif”.

http://www.cambstimes.co.uk/news/leading-canadian-professor-talks-on-links-between-surgical-mesh-and-auto-immune-diseases-1-5557890

Nieuws oktober 2016

Welke verzekeraars gaan professor dokter Dokter Cohen Tervaert
vergoeden in 2017?

Grote onrust
Er is grote onrust ontstaan onder de slachtoffers van (siliconen- en polypropylene mesh) implantaten in hun lijf. Professor Cohen Tervaert, een van de weinige Nederlandse artsen (zo niet de enige) die zich drukmaakt om de grote, gestaag groeiende groep patiënten met A.S.I.A. (Autoimmune/auto-inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants) dreigt door een groot aantal verzekeraars niet (meer) te worden vergoed.

Grote problemen
Een groot aantal patiënten komt hierdoor zwaar in de problemen: eerst verloren zij hun gezondheid en daarmee en flink stuk kwaliteit van leven, daarna verloren zij hun baan, waardoor ze (vaak voor de rest van hun leven) zijn veroordeeld tot het doen van enorme financiële aderlatingen, en last but not least verliezen ze óók nog de mogelijkheid op (gedeeltelijk) herstel van hun auto-immuunklachten, omdat  ze een bezoek aan de professor niet meer kunnen betalen.

Honderden -mogelijk duizenden- slachtoffers
Het gaat hier niet om een kleine groep mensen. Op dit moment zijn honderden slachtoffers met diverse soorten implantaten bekend in België en Nederland met de diagnose A.S.I.A Honderden anderen hebben zich nog niet kunnen laten onderzoeken, omdat hun verzekering dit niet wilde vergoeden, terwijl hun symptomen sterk lijken op die van de A.S.I.A.patiënten.

Brief
De echtgenoot van een van de matjesslachtoffers schreef een brief aan de verzekeraars met het dringende verzoek de slachtoffers van A.S.I.A. niet in de kou te laten staan en een contract met professor dokter Cohen Tervaert en de Reinaert Kliniek in Maastricht te willen afsluiten voor 2017.

brief-van-echtgenoot-van-asia-patiente

Hopelijk geven de verzekeraars gehoor aan de noodkreet van deze bezorgde echtgenoot en die van alle andere implantatenslachtoffers en nauw betrokkenen. Immers, niemand heeft gevraagd om de ellende waarin zij verzeild zijn geraakt. Was iedereen vooraf op de hoogte geweest van alle mogelijke zeer ernstige complicaties, dan was de ingreep met de siliconen of polypropylene implantaten in de meeste gevallen niet doorgegaan.