Pijnlijk

TESTAANKOOP BELGIË NIEUWS

Vaginale ingrepen met kunststofmatje: een pijnlijke bedoening

26 november 2012

Vaginale ingrepen met kunststofmatje: een pijnlijke bedoening

Om een verzakking te behandelen plaatsen veel artsen een kunststof matje via de vagina. Deze ingreep kan ernstige complicaties geven.
Om een verzakking te behandelen plaatsen veel artsen een kunststofmatje – mesh in doktersjargon – via de vagina. Dit kunststofmatje kwam op de markt zonder deftig vooronderzoek en kan ernstige complicaties geven. Onze getuige, Dora De Wilde, vertelt hoe deze ingreep haar leven voor altijd veranderde. Haar getuigenis wordt toegelicht door een gynaecoloog gespecialiseerd in verzakkingen
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TmD2OSdISSI

Kant-en-klare operatiekits 

Na een conventionele behandeling keert bij een behoorlijk aantal vrouwen de verzakking terug en is een nieuwe ingreep nodig. Om de verzakte organen beter te ondersteunen, brachten firmas kunststof matjes op de markt, zonder deftig vooronderzoek. Aanvankelijk knipten chirurgen dit materiaal “op maat”. Maar al snel verschenen er kant-en-klare operatiekits, met alle benodigdheden in één doos, aan de man gebracht met de illusie van een snelle en gemakkelijke ingreep.  Met “informatieve websites” probeerden Johnson & Johnson en American Medical Systems klanten aan te trekken. Pure publiciteit, iets wat de Belgische wet verbiedt! Wij dienden klacht in bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

Gebruikt op grote schaal 

De marketingcampagne van de industrie werkte. De techniek werd snel op grote schaal toegepast, ook in België. Sinds de kits in 2005 bij ons op de markt kwamen, nam het aantal vaginale ingrepen voor verzakkingen (zonder verwijdering van de baarmoeder) opvallend toe. Volgens schattingen op basis van facturatiegegevens van de Christelijke Mutualiteit gebeurt sinds 2009 zo’n 50 % van deze ingrepen met kunststofmateriaal. Meestal gaat het om een eerste ingreep.

Onduidelijke voordelen, bewezen nadelen 

Het implantaat werd pas degelijk onderzocht toen het al op de markt was. De voordelen zijn op zijn minst onduidelijk. Als het gaat over een ingreep aan de voorste vaginawand zijn de resultaten op anatomisch vlak beter – maar het is niet duidelijk in welke mate de patiënt hier voordeel uit haalt. Patiënten rapporteren een minder bol vaginaal gevoel (een typische klacht bij een verzakking), maar dat leidt niet tot een betere levenskwaliteit. Ingrepen aan andere delen van de vagina, leveren geen betere resultaten op.  Nadelen zijn er wel genoeg. Bij één op de tien patiënten komt een klein stukje van het matje bloot te liggen in de vagina. Het matje kan ook krimpen. Dat kan leiden tot blijvende letsels, ernstige pijn en pijnlijke of onmogelijke seksuele betrekkingen. Het aantal nieuwe ingrepen is overigens niet verminderd.  Heel wat artsen geloven dat deze techniek nuttig kan zijn bij een kleine groep patiënten. Maar er is veel meer onderzoek nodig om deze beperkte groep patiënten duidelijk af te lijnen.

België loopt achter 

In Amerika raadt de overheid ondertussen een voorzichtige houding aan. Firma’s zijn er verplicht om met degelijke studies de veiligheid in kaart te brengen. België hinkt achterop. Problemen worden zelden gemeld, complicaties worden niet actief opgevolgd via een speciaal register, en de burger wordt in het ongewisse gelaten. Vlaamse gynaecologen beloofden initiatief en werken aan richtlijnen. Ons geneesmiddelenagentschap heeft na aandringen beloofd de beroepsverenigingen te mobiliseren.