Burgerinitiatief “Schriftelijke informatieplicht medische behandelingsovereenkomst”

Op 17 augustus 2012 is een van de oprichters van MeshedUp, Maria Smit, een petitie begonnen:
https://www.petities.nl/petitions/schriftelijke-informatieplicht-voor-artsen-bij-medische-ingrepen?locale=en&page=11.
De drijfveer om deze petitie te starten was het feit dat veruit de meeste matjesslachtoffers niet of onvoldoende zijn geïnformeerd over risico’s en complicaties van de ingreep met mesh voordat zij onder het mes gingen. Vrouwen werden wakker na de ingreep met hechtingen in hun billen. Waarom die er zaten …. geen idee. Niemand was ervan op de hoogte dat de operatie zulke ernstige klachten zou kunnen geven, dat de techniek betrekkelijk nieuw was, dat de middellange- en langetermijneffecten nog niet bekend waren, dat je er invalide van kon raken. Kortom, dat het middel vele malen erger zou kunnen zijn dan de kwaal … zonder uitzicht op herstel. Daar sta je dan. En er is geen weg meer terug …

Maria ontmoette slachtoffers van andere medische behandelingen op het medischforum.nl (een forum dat nu niet meer lijkt te bestaan) en op deeljezorg.nl. Ze kwam erachter dat ook deze patiënten vaak niet -of zwaar onder de maat- waren geïnformeerd vóór hun ingreep.
De petitie werd 1273 keer ondertekend. Dat schoot niet echt op.

Pas toen Maria, toen ze op 3 december 2012 in de uitzending was van Tros Radar, aan Antoinette Hertsenberg vroeg of zij al BN-er de petitie zou willen ondertekenen, kwam er schot in de zaak.
Antoinette heeft Maria’s petitie nooit ondertekend. Ze had een beter idee: er een burgerinitiatief van maken.  En zo is het Burgerinitiatief “Schriftelijke Informatieplicht Medische Behandelingsovereenkomst” geboren. Ontstaan uit de vruchtbare samenwerking van een programmamaker, een professor en een patiënt.

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/burgerinitiatief-schriftelijke-informatieplicht-medische-behandelingsovereenkomst/
https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vji9fpo2vuwn
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2014D10258&did=2014D10258
https://www.youtube.com/watch?v=hkouGwGsBHs