Het verhaal van Wies

Op 15 december kregen wij van Wies deze brief.
Zij heeft een matje en het gaat goed met haar!

Geachte lezer,

Via uitzending gemist heb ik vanavond de uitzending van Radar gezien, die ging over de negatieve gevolgen van het plaatsen van een kunststof matje, om verzakkingen in de buikholte te verhelpen.

Zelf ben ik in 1994 geholpen d.m.v. een grote hersteloperatie. Deze hield in dat de blaas opgehangen werd, de vagina omhoog getrokken moest worden en mijn darm werd gereefd. Dit alles werd verstevigd door een Goretex matje. Ik had incontinentie klachten van urine en darmproblemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik goed herstelde en dat de klachten van incontinentie grotendeels zijn verholpen.
In 2009 moest mijn baarmoeder verwijderd worden omdat er in mijn baarmoeder een groot goedaardig myoom groeide. Om erger te voorkomen wilden ze de baarmoeder verwijderen.

Nog steeds ben ik erg blij dat ik een operatieverslag van mijn eerste buikoperatie had bewaard en de gynaecoloog op de hoogte had gebracht. Zelfs op de operatiekamer is met mij nog overlegd wat de eerste operatie betekende voor deze tweede. Ik was erg angstig, en heb veel uitleg gegeven omdat ik niet wilde dat zij het geplaatste matje zouden beschadigen.
Degene die de operatie uitvoerde was heel blij met de door mij gegeven informatie en beloofde voorzichtig te doen.

Toen ik bijgekomen was werd mij verteld dat zij niet de hele baarmoeder hadden kunnen verwijderen omdat aan de buitenkant van de baarmoedermond het destijds geplaatste Goretex matje bevestigd zat en zij tijdens de operatie besloten hadden de baarmoeder door te snijden net boven de baarmoedermond. Door dit te doen hebben zij veel beschadigingen voorkomen. Helaas heb ik tijdens de operatie zoveel bloed verloren dat een bloedtransfusie onvermijdelijk was en ik vanaf dat moment géén bloeddonor meer kon zijn.

Met mijn verhaal wil ik alle vrouwen die een matje hebben, waarmee het goed gaat, waarschuwen zodat zij bij een tweede buikoperatie of baarmoederverwijdering vooral veel aandacht moeten vragen voor het eerder geplaatste matje. Het verslag van de operatie in 1994 is mijn redding geweest, omdat ik in een ander ziekenhuis werd geopereerd en zelf de informatie had bewaard kon ik de operateur goed op de hoogte brengen.

Mocht mijn verhaal iets toevoegen aan jullie informatie dan geeft ik bij deze toestemming om mijn verhaal op jullie site te plaatsen.