Het rapport van de IGZ (2013): “Bekkenbodemmatjes: Ernstige complicaties vereisen terughoudend gebruik transvaginale mesh”

De FDA warnings (2008 en 2011) waren voor de Nederlandse en Belgische Inspectie voor de Gezondheidszorg geen reden om ook hier aan het waarschuwen te slaan en voor onze medisch specialisten vormde het geen aanleiding om terughoudend te zijn met implanteren. Het “matje” was hier nog niet lang daarvoor geïntroduceerd, er liepen nog trials. Ondanks de FDA-warning ging het introduceren van de techniek in de Benelux gewoon door.

Toen de FDA een tweede veiligheidsbericht over matjes bij verzakkingsoperaties liet publiceren op 13 juli 2011 hoopten we dat deze waarschuwing voor de Nederlandse en de Belgische regering genoeg reden zou zijn om de operatie te laten verbieden òf deze alléén toe te laten staan wanneer NIETS anders meer mogelijk is. In het uiterste geval dus (waarvoor de implantaten ook eigenlijk zijn bestemd)!

In Nederland wilde men eerst het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg afwachten, dat als een project was opgestart in het najaar van 2010. Hoe lang dit onderzoek ging duren was onbekend.
In de tussentijd vielen er steeds nieuwe slachtoffers en stonden er nietsvermoedende potentiële gedupeerden op de wachtlijst voor hùn vaginale ingreep met implantaat.

  • Er kwam geen waarschuwing op de site van de IGZ voor de ernstige risico’s en complicaties van de matjes.
  • De Inspectie zocht niet actief met ons mee naar gedupeerden, waardoor het er lange tijd op leek alsof het in Nederland inderdaad ‘maar’ ging om ‘tientallen’ getroffenen.

Dit veranderde op 3 december 2012. Op die dag wijdde Tros Radar een gedeelte van haar uitzending aan het drama van de bekkenbodemmatjes
http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/03-12-2012/bekkenbodemmatjes/
Plotseling stond er wel informatie over matjes op de site van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, en meldden zich honderden vrouwen bij MeshedUp, waarvan een deel ook bij de IGZ aanklopte. Vrouwen die tot de uitzending met het idee hadden geleefd dat ze de enigen waren met grote complicaties, want dat had hun arts hen doen geloven.

Uiteindelijk presenteerde de IGZ haar rapport op 2 juli 2013:
https://www.igj.nl/onderwerpen/bekkenbodemmatjes/documenten/rapporten/2013/07/02/bekkenbodemmatjes-ernstige-complicaties-vereisen-terughoudend-gebruik-transvaginale-mesh