Nederland: nieuws December 2012
DE I.G.Z.
Op de site van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg was tot voor kort niets terug te vinden over de toepassing en de complicaties van bekkenbodemmatjes. Zelfs over het onderzoek waarmee de IGZ in 2011 startte hebben wij nooit iets terug kunnen vinden op hun site, terwijl hun Engelse collegas (met wie ze samenwerken) wel degelijk aandacht besteedden aan meshes op hun website. Gelukkig is daar sinds de uitzending van RADAR verandering in gekomen. Op de homepage van de I.G.Z. is inmiddels een link te vinden naar de meest gestelde vragen over bekkenbodemmatjes http://www.igz.nl/actueel/veelgestelde-vragen/vragen_over_bekkenbodemmatjes/ en het onderzoek dat zij dit kwartaal wil gaan afronden.
DE N.V.O.G.
Op de site van de NVOG lazen we – ondanks de waarschuwingen van de FDA – naar aanleiding van onder andere het artikel in de Volkskrant (november 2011) en de uitzending van Zembla (maart 2012) zaken als
De NVOG onderkent de problemen van deze patiënten, maar stelt dat de implantaten bij de meeste vrouwen bij wie ze worden geïmplanteerd toegevoegde waarde hebben en:
Vaginale implantaten leiden in vergelijking met behandelingen zonder implantaten tot een lager risico op terugkeer van de verzakking en hebben een vergelijkbaar risico op complicaties en:
Er zijn enkele patiënten die hiervoor in de media aandacht vragen, maar hun ervaringen komen niet overeen met de perceptie van de meeste patiënten en artsen en:
We registreren sinds 2005 samen met het UMCN alle patiënten met geïmplanteerde meshes (later horen we dat ze daar in november 2012 pas ècht mee zijn gestart) en hieruit blijkt dat ernstige complicaties zich beperken tot incidentele gevallen.
Gelukkig heeft ook de N.V.O.G. de tekst op haar website inmiddels aangepast
http://www.nvog.nl/voorlichting/Nieuws+over+verzakkingsoperaties+en+het+gebruik+va/default.aspx.
De complicaties met bandjes om urine-incontinentie aan te pakken worden o.i. echter nog steeds onderbelicht. Op de site van de N.V.OG. lezen we: Deze bandjes hebben een uitstekend effect op de inspanningsincontinentie en hebben minimale risicos. In de tussentijd hebben zich echter meer dan 60 vrouwen bij ons gemeld met klachten die vergelijkbaar zijn met de complicaties die worden ervaren n.a.v. het implanteren van een via de vagina ingebrachte mesh.