Zembla uitzending 16 maart 2012

Nieuws Maart 2012:

ZEMBLA   OPERATIE PROEFKONIJN – 16 MAART 2012

Eerder dit jaar hoorden meer dan duizend Nederlandse vrouwen met een PIP-borstimplantaat dat zij een verhoogde kans lopen op ernstige gezondheidsklachten door geknoei met siliconen door de fabrikant. De PIP-implantaten zijn jarenlang gebruikt door artsen in Nederlandse ziekenhuizen en klinieken, omdat ze een CE-markering hadden.

Borstkankerslachtoffer

Carla Kleihorst krijgt haar implantaten in 2001 als borstkankerslachtoffer. De plastisch chirurg verzekert haar dat de PIP-implantaten de beste zijn: ‘Ze kunnen niet gaan lekken, dat is mij verteld.’ In maart 2010 blijkt dat de Franse producent  Poly Implant Protheses, PIP, jarenlang controles ontduikt en industriële siliconen gebruikt in plaats van medische siliconen. Mevrouw Kleihorst heeft de implantaten onlangs moeten laten verwijderen om ernstige gezondheidsklachten uit te sluiten.

Lees ook het nieuwsbericht: Inspectie alarmeert nieuwe groep vrouwen met borstprotheses

ICD-draden

Hartpatiënt Klaas Klaassens krijgt in 2006 een ICD, een apparaat dat hem tegen plotselinge hartdood moet beschermen door een schok van 700 Volt te geven. In 2008 breekt de draad en krijgt hij 33 schokken toegediend: ‘Alsof je een trap van een paard krijgt, dat zijn echt geweldige dreunen.’ Als de draad bij Klaas wordt geïmplanteerd in 2006, weet fabrikant Medtronic al dat er gebreken zijn. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse inspectiedienst FDA in handen van ZEMBLA. Toch duurt het drie jaar voordat de fabrikant de draad van de markt haalt. Medtronic geeft toe dat er dan wereldwijd waarschijnlijk al vijf patiënten zijn overleden door kapotte draden.

Bekkenbodem-matjes

Na de bevalling van twee kinderen krijgt Sonja van Leusden last van een bekkenbodem-verzakking. In 2010 plaatst het ziekenhuis een kunststof matje om haar bekkenbodem te verstevigen. Sinds de operatie heeft mevrouw Van Leusden hevige pijnklachten: ‘Zelfs ondanks zware pijnstillers ben ik nog niet honderd procent pijnvrij.’

Geen waarschuwing in Nederland

In 2008 waarschuwt de Amerikaanse inspectie al voor gebruik van de matjes vanwege ‘een belangrijke vermindering van de levenskwaliteit door ongemak en pijn’. Maar in Nederland volgt geen waarschuwing. Volgens gynaecoloog Ellen Everhardt van het Medisch Spectrum Twente, voormalig voorzitter van de Vereniging voor Gynaecologie, zouden deze matjes niet goedgekeurd worden als het een medicijn was: ‘Bij dit soort medische hulpmiddelen die levenslang in het lichaam blijven bestaan, moeten de eisen toch minstens zo streng zijn als bij medicijnen.’

http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=58085&cHash=e1a0c10eaac9b913980a69f8a744741e

Research: Marieke van Santen.

Samenstelling en regie: Sander Rietveld.

Eindredactie: Kees Driehuis.

ZEMBLA: ‘Operatie proefkonijn’, vrijdag 16 maart 2012 om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2.

We hebben na de uitzending geprobeerd de site van Zembla te bezoeken. Volkomen overbelast! kennelijk heeft de uitzending nogal wat stof doen opwaaien. Wat dat voor onze doelgroep zal gaan betekenen uiteindelijk? Misschien wel een verbod op de ingreep. Er zijn andere methoden dan werken met kunststof. En de FDA deed er niet voor niets  ernstige waarschuwingen uit, zowel in 2008 als in juli van het vorige jaar.