Vaginale matjes al sinds 2008 omstreden

 

Publicatie 19 maart 2012
Jaargang 2012
Rubriek NieuwsReflex
Auteur Mathijs Smit

gevonden op medischcontact.artsennet
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/112286/Vaginale-matjes-al-sinds-2008-omstreden.htm

Vaginale matjes die worden gebruikt bij operaties om verzakkingen te verhelpen, zijn al jarenlang omstreden. Dat blijkt uit de uitzending ‘Operatie proefkonijn’ van het televisieprogramma Zembla.

De eerste waarschuwing tegen het gebruik van deze implantaten door de Amerikaanse keuringsdienst FDA dateert van oktober 2008. De FDA constateerde destijds dat de kunststof matjes in sommige gevallen leiden tot ‘een belangrijke vermindering van de levenskwaliteit van de patiënt door ongemak en pijn’. In Nederland worden de matjes sinds 2005 gebruikt, maar naar aanleiding van de bevindingen van de FDA volgt volgens Zembla geen waarschuwing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

In de zomer van 2011 kwam de FDA met een nog scherpere waarschuwing. De implantaten bleken vaker dan gedacht te leiden tot pijn, infecties, bloedingen, orgaanperforaties en incontinentie. Sinds begin dit jaar verzamelt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) alle meldingen van complicaties in een landelijk register.

Ellen Everhardt, gynaecoloog in het Medisch Spectrum Twente en oud-voorzitter van de NVOG, stelt in de uitzending dat artsen terughoudend zouden moeten zijn met de vaginale implantaten. Ook vindt zij dat patiënten goed op de risico’s gewezen moeten worden. ‘Gezien de consequenties die het heeft, zou ik die wel aan de patiënt meedelen. Een verzakking is een ongemak, je gaat er niet aan dood. Als je daar een probleem van blijvende pijn voor in de plaats krijgt, is dat iets wat niet klopt.’

Mathijs Smit

Bekijk ook:
Uitzending Zembla ‘Operatie proefkonijn’:

(Vanaf minuut 19 worden de vaginale implantaten besproken)
Waarschuwing FDA, oktober 2008
Waarschuwing FDA, juli 2011
Vragen en antwoorden vaginale matjes, NVOG
Lees ook:
NVOG informeert over implantaten