Patiënten als proefkonijn

Nieuws Maart 2012:

Gevonden op   artsennet.nl
http://www.artsennet.nl/Nieuws/Op-tv/Uitzending/112270/Patient-vaak-proefkonijn-bij-chirurgische-ingreep.htm

19 maart 2012

‘Patiënt vaak proefkonijn bij chirurgische ingreep’
Patiënten die implantaten krijgen, zijn soms proefkonijnen zonder het te weten, stelt Zembla. De VARA-rubriek onderzocht het gebruik van hulpmiddelen met een CE-markering. Die blijken chirurgen nog dagelijks te plaatsen, terwijl uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dán pas begint.
Naar aanleiding van het onderzoek roept de IGZ een nieuwe groep vrouwen met de beruchte PIP-borstprotheses op om zich bij hun arts te melden. Ook vrouwen die de implantaten vóór 2001 kregen, blijken risico te lopen op ernstige gezondheidsklachten.

PIP-implantaten
Zembla onthult dat de Franse fabrikant van de PIP-implantaten al sinds 1997 industriële siliconen gebruikt in plaats van medische. Dat heeft de fabrikant aan de Franse inspectie toegegeven. Zembla stapte met haar ontdekking naar de IGZ, die op haar beurt de Franse inspectie confronteerde.
Inmiddels heeft Frankrijk de inspectiediensten in andere Europese landen geïnformeerd over het gevaar van de oudere implantaten.

Aantal verkochte implantaten
Zembla stelt ook vast dat er veel meer PIP-implantaten verkocht zijn dan de inspectie meldt. Het werkelijke aantal zou niet op 2700, maar op minimaal 5000 liggen.