14 september 2015 en 21 september 2015:
Uitzendingen Avro Tros Radar
Op 14 september 2015 en op 21 september 2015 heeft Avro Tros Radar opnieuw volledige uitzendingen gewijd aan bekkenbodemmatjes. Ook aan deze journalistieke meesterwerken is maandenlange research vooraf gegaan
Deel I kun je terugkijken via http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/14-09-2015/bekkenbodemmatjes-ze-wisten-het/?tx_comments_pi1[page]=1#tx-comments-comments-3543
Deel II is terug te zien via http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/21-09-2015/bekkenbodemmatjes-ze-wisten-het-deel-2/
De titel van hun journalistieke tweeluik was:
Bekkenbodemmatjes: Ze wisten het
14-09-2015
Hoe artsen, overheid en fabrikanten het gevaar van bekkenbodemmatjes verzwijgen
Radar heeft langdurig onderzoek gedaan naar de marktintroductie van bekkenbodemmatjes. Hoe zijn deze permanente implantaten op de markt gekomen
Problemen
Na de introductie van bekkenbodemmatjes in 2005 ontstonden al snel problemen bij de vrouwen bij wie ze zijn geplaatst. Permanente zenuwpijnen, beperkte bewegingsvrijheid en geen zicht op verbetering.
Onderzoek Radar
Radar deed een negental verzoeken voor informatie via de Wet Openbaarheid van Bestuur om achter vertrouwelijke informatie te komen. De overheid bleek bijzonder onwillig om mee te werken.
Door een fout in het weglakken van gegevens door de Inspectie voor de Gezondheidszorg van ‘privacygevoelige informatie’ ontdekt de redactie de grootste speler op de markt en zoekt uit hoe goed de fabrikant het implantaat heeft onderzocht alvorens het in vrouwen te plaatsen.
Dan blijkt dat het bekkenbodemmatje als zodanig niet afdoende getest is. Het matje komt uit de herniachirurgie en is zonder valide onderzoek gebruikt in een compleet ander deel van het lichaam.
Over de uitzending
Radar laat zien hoe agressief de marketing van de matjes in zijn werk is gegaan, dat de lange armen van fabrikanten tot in de operatiekamer reikten en dat 90% van de patiënten gebrekkig is voorgelicht over dit implantaat dat het leven van vrouwen kan verwoesten.
‘Ze wisten het’, hoe artsen overheid en fabrikanten het gevaar van bekkenbodemmatjes verzwijgen, is een journalistiek tweeluik. Volgende week volgt deel twee, dat met name zal inzoomen op de rol van de fabrikant.
Bekkenbodemmatjes: Ze wisten het – deel 2
21-09-2015
Radar toont vanavond aan dat fabrikant Johnson & Johnson al vóór de marktintroductie op de hoogte was van de ernstige bijwerkingen die het Prolift-bekkenbodemmatje kan hebben.
Daarnaast laat de uitzending zien hoe het bedrijf artsen verkeerd heeft voorgelicht en onderzoek heeft gemanipuleerd. Ook komen de langetermijngevolgen van deze implantaten aan bod.
Permanente problemen, geen zicht op verbetering
Na de introductie van bekkenbodemmatjes in 2005 ontstonden al snel problemen bij de vrouwen bij wie ze zijn geplaatst: permanente zenuwpijnen, beperkte bewegingsvrijheid, geen seks meer kunnen hebben – en geen zicht op verbetering.
Radar heeft langdurig onderzoek gedaan naar de marktintroductie van bekkenbodemmatjes. Hoe zijn deze permanente implantaten op de markt gekomen? En hoe hebben artsen, overheid en fabrikanten het gevaar van bekkenbodemmatjes kunnen verzwijgen?
Verhoren maken duidelijk: fabrikant kende de risico’s
Ethicon is de medische-hulpmiddelentak van farma-gigant Johnson & Johnson. De Amerikaanse advocaat Adam Slater neemt het in de rechtbank al jaren tegen ze op. Hij heeft een aantal verhoren vrijgegeven van top-mensen van Ethicon uit een rechtszaak die hij sinds een aantal jaren voert.
De Prolift is het bekkenbodemmatje van Johnson & Johnson dat in 2005 op de markt komt. De verhoren en interne e-mails maken duidelijk dat de problemen met dit matje al lang en breed bekend waren voordat het product werd gelanceerd.
—————————————————————-
Als je ook slachtoffer bent van een polypropyleen bandje, sling, bekkenbodemmatje, liesbreukmatje, of littekenbreukmat: meld je dan a.u.b. bij MeshedUp.eu: nu patiëntenvereniging in oprichting. Dat kan via ons emailadres info@meshedup.eu
MeshedUp registreert ook alle slachtoffers van mesh, omdat de doctoren dat in het verleden hebben laten liggen. Niemand weet precies om hoeveel slachtoffers het gaat, ook de Inspectie van de Gezondheidszorg niet.