Nieuws september 2014

Dinsdag 16 sep 2014, 11:28

De telegraaf meldt:
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23086134/__Oplosbaar_matje_tegen_verzakking__.html

Oplosbaar matje tegen verzakking

Arianne Mantel

AMSTERDAM

Oplosbare matjes zouden nog wel eens de oplossing kunnen zijn tegen verzakkingen die er jaarlijks bij duizenden vrouwen voor zorgen dat de blaas, baarmoeder of darmen niet meer goed op de plaats worden gehouden door het bindweefsel.

Op die oplosbare matjes kunnen in de toekomst zelfs stamcellen worden aangebracht die nieuw bindweefsel kunnen laten groeien en die kunnen dan de huidige synthetische matjes vervangen die enorm veel klachten blijken te geven.

Dat stelt gynaecoloog Manon Kerkhof, die vandaag aan VUmc promoveert op een onderzoek naar de biologische mechanismen achter verzakkingen.

Kerkhof: „Ongeveer één op de tien westerse vrouwen wordt op enig moment in haar leven geopereerd vanwege een verzakking. Er is weinig bekend over de onderliggende oorzaken. Er zijn wel risicofactoren bekend, zoals bevallingen of het optreden van verzakkingen in de familie. Een derde van de vrouwen die worden geopereerd vanwege een verzakking, moet een keer opnieuw worden geopereerd vanwege terugkerende klachten. Uit mijn onderzoek blijkt dat er geen defect zit in de cellen van vrouwen met een verzakking. Dat lijkt de weg te openen voor toekomstig gebruik van eigen stamcellen op zo’n oplosbaar matje om afstotingsreacties te voorkomen.”

Behandeling

Verzakkingen bij vrouwen geven nare klachten, zoals pijn, incontinentie of verstopping. Helaas is er nog geen afdoende behandeling. Alleen de synthetische matjes (mesh) zijn er, maar daarover zijn bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) enorm veel klachten binnengekomen die deels lijken op de oorspronkelijke verzakkingsklachten.

Aan het plaatsen van een implantaat zijn altijd risico’s verbonden, zegt de IGZ.