NIEUWS OKTOBER 2019

Interview Janneke Wijchers over vriendin en lotgenoot Maria
in damesweekblad “Margriet”

Janneke: “Vanaf het eerste gesprek met Maria voelde het vertrouwd. Door haar voel ik mij ontzettend gesteund. Met haar steunpunt MeshedUp maakt zij zich al ruim tien jaar hard voor vrouwen met een bekkenbodemmatje of – bandje. Ruim 1300 vrouwen (alleen al in Nederland), onder wie ik én Maria zelf, zijn slachtoffer geworden van zo’n kunststof matje. Het zou de verzakking van onze bekkenbodem tegengaan, maar het bracht alleen maar ellende. We konden gedag zeggen tegen onze gezondheid. Arbeidsongeschikt, niet lang kunnen zitten, geen seksleven …. Onze onderlijven zijn gehavend. En het matje kan er nooit meer uit. Maria is mijn steunpilaar in deze levenslange nachtmerrie. Door haar voel ik mij hierin niet alleen. Dat geldt trouwens voor alle lotgenoten. Wij vinden steun en troost bij elkaar via het steunpunt. Maria en ik hebben vaak aan een half woord genoeg. Zij is een kei in feiten en medische termen. Ik ben van de ‘Jip en Janneke’ – taal. Dankzij Maria’s volharding werd het verhaal Schandaal in de bekkenbodem in de Volkskrant gepubliceerd.


Ook Radar pikte het onderwerp op en waarschuwde de kijker voor de gevolgen. Het matje is inmiddels in vele landen verboden, maar in Nederland nog steeds niet. Daarom blijft Maria knokken voor een verbod, terwijl ze zelf nét zo ziek en ellendig is als ik. Ze startte zelfs een burgerinitiatief voor een verplichte schriftelijke bijsluiter bij operaties. Ze vindt het onterecht dat we bij een aspirine standaard een dubbelzijdig voorschrift kunnen doorlezen, maar bij een operatie vaak ‘van niks weten’. In 2015 heeft Maria in de Tweede Kamer een voordracht gehouden om dit te veranderen. Voormalig minister van Gezondheid Edith Schippers was erg onder de indruk. Zij vroeg Maria mee op werkbezoek naar verschillende ziekenhuizen om het onderwerp te bespreken. Omdat ik zo trots op haar ben, heb ik haar voorgedragen voor een lintje. Sinds april is zij Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Maria: “Ik voel mij enorm gesteund door vrouwen als Janneke, met wie ik goed bevriend ben geraakt. De ernst van de klachten van al mijn lotgenoten motiveren mij om door te blijven pakken.”