Woensdag 29 november 2017-11-30
Door Charlotte Lomas, Sky reporter
Australië verbiedt het gebruik van vaginale mesh-implantaten
De verwijdering van dit product door de gezondheidswaakhond van het land komt op het moment dat NICE zich voorbereidt om een Brits verbod aan te bevelen.
Een Australische gezodheidstoezichthouder heeft het gebruik van controversiële vaginale mesh-implantaten voor verzakkingen verboden, nadat een rapport aantoonde dat: “de voordelen niet opwegen tegen de risico’s die deze producten opleveren voor patiënten”.
De therapeutische goederenadministratie heeft besloten het gebruik van meshproducten bij de behandeling van bekkenbodemverzakkingen te verbeiden. Dit geldt ook voor enkelvoudige incisie-minislings, die worden gebruikt voor de behandeling van urine-incontinentie.
Deze actie geeft gevolg aan het nieuws dat NICE, de gezondheidstoezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, de aanbeveling zal doen dat mesh verboden moet worden als routinebehandeling voor verzakkingen, een aandoening waarbij organen zoals de vagina, baarmoeder of darm zakken of van hun plaats raken.
De concept richtlijn, gezien door het Britse Sky News, ie volgende maand wordt gepubliceerd, stelt dat mesh-implantaten voor verzakking nu alleen nog voor onderzoeksdoeleinden mogen worden gebruikt. Dit heeft echter geen invloed op het gebruik van mesh voor incontinentie, waaruit de meerderheid van de operaties bestaat.
Kath Sansom, oprichter van de campagnegroep Sling the Mesh, verwelkomt de nieuwste ontwikkelingen.
Ze zegt: “De TGA-aankondiging in Australië is het bewijs van de groeiende bewustwording van het mondiale schandaal van chirurgische mesh-implantaten. Naar mijn mening is het nog meer bewijs van wereldwijde institutionele ontkenning en hoe degenen die zijn belast met het monitoren van de patiëntveiligheid op een ongekend niveau hebben gefaald.
We eisen dat de overheid t gebruik van alle bekkenbodemimplantaten opschort terwijl een terugziend onderzoek wordt uitgevoerd om het ware niveau van lijden in dit land te achterhalen.”
Het gebruik van mesh voor verzakkingen in het Verenigd Koninkrijk is de laatste jaren aanzienlijk gedaald, met groeiend bewijs dat het minder effectief is dan de traditionele chirurgie en ook dat het een hoger percentage vrouwen met problemen geeft.
Enkelvoudige incisie mini-slings, (SIMS), die in Australië niet meer gebruikt mogen worden, zijn het onderwerp geweest van een kleine trial in Engeland.
Aberdeen University heeft de slings geïmplanteerd bij 650 Britse vrouwen in het Verenigd Koninkrijk om de werkzaamheid te vergelijken met een ander type mesh.
Kath Sansom gelooft dat de uitspraak in Australië zou moeten voorkomen dat deze proef nog wordt voortgezet.
Ze zegt: “De Britse SIMS-proef is bijna voltooid, maar in Australië zijn ze het erover eens dat het moet stoppen vanwege veiligheidsrisico’s.
Dit zou een zeer luide alarmklok in het Verenigd Koninkrijk moeten laten luiden om onmiddellijk te stoppen en contact op te nemen met alle vrouwen die deze sling gekregen hebben en om uit te vinden wie last heeft van de complicaties.
Autoriteiten, chirurgenverenigingen en mensen die aan de macht zijn in het Verenigd Koninkrijk hebben vrouwen laten vallen en als gevolg daarvan hebben duizenden van hen onomkeerbare levensveranderende verwondingen opgelopen.”
Dit jaar meldde Sky News dat sommige medische professionals geloven dat vaginale mesh een grotere gezondheidsramp is dan het Thalidomide-schandaal, en meer dan 500 vrouwen vervolgen de fabrikanten van vaginale mesh-implantaten na het ervaren van ernstige complicaties.
Een parlementaire fractie van alle partijen onder leiding van parlementslid Owen Smith beoordeelt het gebruik van mesh-implantaten en roept op tot opschorting ervan, terwijl er tegelijkertijd meer onderzoek naar de veiligheid plaatsvindt.