Essureslachtoffers beginnen een massaschadeclaim tegen de fabrikant
was ‘the trending topic’ op 1 maart 2021
We krijgen veel reacties op deze schadeclaim van de Essureslachtoffers tegen fabrikant Bayer. Waarom worden deze vrouwen wèl geloofd? Waarom krijgen zij de zorgverzekeraars achter zich en wij niet? Waarom zijn de Essureveertjes volledig van de markt gehaald en de matjes en bandjes niet …
Er zijn parallellen tussen de twee patiëntengroepen: ook binnen de grote groep Essurevrouwen heerst een heleboel ellende. Soms levenslang, net als bij ons.
Er zijn jammer genoeg ook verschillen:
Bij Essureimplantaten gaat het om veertjes die allemaal hetzelfde zijn en waar maar één fabrikant verantwoordelijk voor is.
In het geval van de matjes en de bandjes gaat het over veel verschillende typen mesh, vaak -maar niet altijd- vervaardigd van polypropyleen, door niet één fabrikant maar door meerdere farmaceuten. Op verschillende manieren ingebracht en door meerdere medische specialismen.
Jaren geleden hadden de Essureslachtoffers het geluk dat er een Nederlandse gynaecoloog voor hen opstond: dokter Veersema. Een man die eerst enthousiast was over de methode en -nadat hij erachter kwam wat voor ellende die dingen kunnen veroorzaken- besloot ze te gaan verwijderen.
Bij ons is er weleens -heel beperkt- tegengeluid geweest door een individuele gynaecoloog, maar niemand is zover gegaan als dokter Veersema en heeft het ècht voor ons opgenomen. Afgezien van Professor Dr. Cohen Tervaert, maar die is helaas geen gynaecoloog en wordt onvoldoende gehoord.
Een paar jaar geleden is besloten het product Essure volledig van de markt te halen.
In ons geval is er besloten maar een klein deel van de matjes van de markt te halen.
In het geval van de matjes zijn bepaalde typen nog steeds gouden standaard (eerste keus). Denk aan liesbreukmatjes en de bandjes tegen stressincontinentie.
Elke discussie over de matjes wordt (door medici, door ziekenhuizen, door medische beroepsgroepen, door politici, door verzekeraars en door fabrikanten) platgeslagen met de opmerking “dat er ook patiënten zijn die er baat bij hebben”.
– – – – – – – –
Het wachten is op de beroepsgroepen en de verzekeraars, of de RIVM en de IGJ, want pas als zij zeggen: “We stoppen ermee”, dan houdt het op …