NIEUWS MAART 2019

DEBAT IN DE TWEEDE KAMER OVER MEDISCHE HULPMIDDELEN
op donderdag 21 maart

Donderdag 21 maart zal in de Tweede Kamer om 10.50 uur) het debat plaats vinden over toezicht op medische hulpmiddelen:
https://www.tweedekamer.nl/…/plenaire_vergaderingen/details… Het is live te volgen.

Aanleiding voor het debat zijn de Implant Files, een wereldwijd onderzoek naar implantaten, op initiatief van AvroTros Radar en Dagblad Trouw. Meer dan 250 journalisten uit 36 landen werkten hier aan mee.
Op 28 november 2018 besteedde Radar hier een uitzending aan:
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/tv-uitzending-26-11-2018/.
Uit het wereldwijde onderzoek blijkt dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten overal zó gebrekkig is dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Het onderzoek van Radar naar implantaten begon in 2012, met een vrouw uit onze groep die Antoinette Hertsenberg aanschreef. Zij had een bekkenbodemmatje geïmplanteerd gekregen en dat deed vreselijk veel pijn. De artsen wilden dat ze het eerst eens drie maanden zou aankijken. Maar toen ze terugkwam na drie maanden en zei: “Haal ‘m eruit, want ik word gek van de pijn’, toen kreeg ze te horen: “Maar mevrouw, dat kan nu niet meer’…  Met alle desastreuze gevolgen van dien.

Naar aanleiding van de “Implant Files” stellen donderdag 21 maart verschillende partijen vragen aan de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins.
De vragen gaan o.m. over het toezicht op medische implantaten en de registratie van gezondheidsproblemen door de medische hulpmiddelen.

De Tweede Kamerleden die aan het woord zullen komen zijn
Corinne Ellemeet van GroenLinks, Henk van Gerven van de SP, Simon Geleijnse van 50PLUS, Rens Raemakers van D66, Fleur Agema van de PVV, Joba van den Berg-Jansen van het CDA, Lilianne Ploumen van de PvdA en Arno Rutte (VVD).