Nieuws maart 2014

ZEMBLA BESTEEDT OPNIEUW AANDACHT AAN IMPLANTATEN. 
Zembla

Operatie proefkonijn II
donderdag 20 maart 2014
http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2014/afleveringen/20-03-2014

Jaarlijks vinden er honderden hersteloperaties plaats, omdat borstprotheses lekken, heupgewrichten afbreken of kunststof matjes helse pijnen veroorzaken. Veel van deze operaties hadden voorkomen kunnen worden als de implantaten beter getest waren voordat ze op de Europese markt kwamen. In Europa zijn meer dan 70 keuringsinstanties actief die medische hulpmiddelen mogen certificeren met een CE-markering.

Malafide keuringsbedrijven keuren ondeugdelijke implantaten goed.
Zembla toont vanavond verborgen camerabeelden waarop is te zien hoe een ondeugdelijk heupimplantaat door keuringsbedrijven uit verschillende landen in Oost-Europa van een CE-keurmerk wordt voorzien. In Europa zijn meer dan 70 keuringsinstanties actief die medische hulpmiddelen mogen certificeren met een CE-markering. Wie eenmaal een CE-certificaat heeft bemachtigd, mag ongeacht waar de keuring heeft plaatsgevonden, zijn product in alle EU-landen verkopen. Ook in Nederland.

In 2012 toonde Zembla aan dat er veel meer patiënten de onveilige PIP-borstprotheses hadden gekregen dan de Inspectie voor de Volksgezondheid wist. Minister Schippers beloofde dat er een implantatenregister zou komen om sneller en beter op dit soort calamiteiten te kunnen reageren.

Zembla onderzoekt de stand van zaken. Is de CE-markering inmiddels aangescherpt en hoe staat het met het register?

ZEMBLA – Operatieproefkonijn II donderdag 20 maart om 20:50 uur bij de VARA op Nederland 2