NIEUWS Juni 2022

In opdracht van het Ministerie van VWS heeft het RIVM
-samen met medisch specialisten, patiëntenverenigingen en patiënten
een brochure gemaakt voor mensen met langdurige gezondheidsklachten
na het plaatsen van een mesh-implantaat

In de afgelopen maanden is er een brochure tot stand gekomen voor mensen die na plaatsing van een mesh-implantaat (zoals een bekkenbodemmatje, of -bandje, een liesbreukmatje, een navelbreukmatje, of een littekenbreukmat) langdurige klachten ervaren.
Zoals we weten kunnen mensen via een operatie een mesh-implantaat in hun lichaam geïmplanteerd krijgen. Mesh-implantaten worden gebruikt om zachte weefsels die zijn verzwakt of gescheurd, te verstevigen. Er zijn verschillende aandoeningen waarbij verzwakte weefsels verstevigd kunnen worden met een mesh-implantaat. Denk aan een liesbreuk, of bijvoorbeeld wanneer je darm of je blaas is verzakt.

De brochure is te vinden via deze link: https://www.rivm.nl/sites/default/files/2022-06/013680_Mesh-implantaten_en_langdurige_gezondheidsklachten_TG.pdf

In de brochure vind je een overzicht van langdurige gezondheidsklachten die kunnen ontstaan en mogelijke behandelingen en locaties van gezondheidscentra waar mensen terecht kunnen met hun klachten.
Helaas kan niet iedereen voldoende worden geholpen en kan het mesh-implantaat vaak niet (helemaal) worden verwijderd.

Met het verschijnen van deze brochure is een begin gemaakt met het erkennen van serieuze complicaties die kunnen ontstaan door mesh-ingrepen.

In de brochure -feitelijk een compromis tussen degenen die eraan hebben meegewerkt- zijn helaas niet àlle ons bekende (langdurige) klachten genoemd. Hiervoor verwijzen we jullie naar https://www.meshedup.eu/complicaties/.