Nieuws juni 2014

Mesh-chirurgieschandaal – overwinning voor Sunday Mail: Alex Neil (Minister van Volksgezondhedi Schotland) wil gebruik van omstreden meshimplantaten opschorten.

June 17, 2014 12.03
By Dailyrecord.co.uk

Sunday Mail heeft campagne gevoerd om ervoor te zorgen dat meshimplantaten worden verboden vanwege alle bezorgdheid rondom dit materiaal omdat het tot gezondheidsproblemen kan leiden bij vrouwen.

Minister Neil ontmoet matjesslachtoffersGezondheidscommissies zijn gevraagd het gebruik van de omstreden matjes te staken naar aanleiding van een campagne die geleid werd door Sunday Mail en vrouwen die ernstige bijwerkingen kregen ten gevolge van een meshoperatie.

Minister van Volksgezondheid Alex Neil zei dat er op zeer korte termijn een onafhankelijke analyse zal komen waarin alle kwesties gerelateerd aan operaties met mesh zullen worden vermeld, met inbegrip van de grootte van de complicaties en onderrapportage van ernstige bijwerkingen.

De campagnevoerders beschreven de opschorting van het gebruik van mesh en de op stapel staande analyse als “welkom en onverwacht”.

Transvaginale bandjes en meshes worden gebruikt bij de behandeling van verzakkingen en incontinentie.

Campagnevoerders bij het Schots Parlement

Voor het grootste deel van de patiƫnten lijkt het implantaat effectief, maar een aantal vrouwen zijn naar buiten gekomen met klachten als pijn in de buik en de bekkenbodem, plasproblemen, pijnlijke geslachtsgemeenschap, vaginale verlittekening en de noodzaak zich (vaak meerdere malen) te moeten laten heropereren.

Minister Neil heeft de waarnemend Chief Medical Officer nu gevraagd om alle gezondheidscommissies in Schotland aan te schrijven om ze aan te sporen het gebruik van mesh op te schorten, tot over de veiligheid van mesh meer duidelijk wordt, door de onafhankelijke analyse van de Schotse Regering en de studie van de Europese Commissie (http://www.leighday.co.uk/News/2014/March-2014/European-Commission-calls-for-scientists-to-invest) waarvan de resultaten volgend jaar bekend zullen zijn.

Lees verder (in het Engels) via http://www.dailyrecord.co.uk/news/health/mesh-surgery-scandal-victory-sunday-3709925