NIEUWS februari 2023

Plus februari 2023

Foto: Getty images

In het tijdschrift Plus van februari 2023 geeft Joris Bartstra – journalist met artsendiploma – antwoord op de patiëntenvraag “Helpt een operatie met ‘matje’ tegen baarmoederverzakking?”
Hij doet dat redelijk genuanceerd en dat is goed nieuws!

Het is jammer dat hij de dame die opnieuw een verzakking kreeg niet vertelt dat ook er bij een tweede of derde verzakking geopereerd kan worden zonder matje (mesh). Pas als er sprake is van onvoldoende eigen weefsel komt een matje in beeld. En zelfs dàn bestaat er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een biologisch afbreekbaar matje. Al gebruiken ze die maar in een beperkt aantal ziekenhuizen.

Het is ook jammer dat hij niet vertelt dat het materiaal nog hetzelfde is (namelijk kunststof: in de meeste gevallen polypropyleen), al zijn de matjes en operatietechnieken inmiddels verbeterd, en is er volgens dokter Bartstra nog maar een beperkt aantal gynaecologen -met veel ervaring- die deze operaties uitvoeren. Ernstige (moeilijk of niet op te lossen) complicaties komen ook bij de ‘vernieuwde’ matjes nog voor, of kunnen zich op de langere termijn nog openbaren.

Het artikel valt te lezen via deze link:
https://www.plusonline.nl/urineverlies/helpt-een-operatie-met-matje-tegen-baarmoederverzakking?fbclid=IwAR1K3Dz7m1jF3kUcqJoyCilQpfRhV3frrOqCrhl86n_DHLSAIcONnKLdE_Q
en gaat niet over de zogenaamde “incontinentiebandjes”, littekenbreukmatten en liesbreukmatjes.