Nieuws februari 2014

Telegraaf.nl do 06 feb 2014

Dokter dramt eigen zin door
door Arianne Mantel

UTRECHT
De meerderheid van de artsen (63 procent) legt aan de patiënt slechts één mogelijke behandeling voor en betrekt de patiënt niet bij de definitieve keuze.
Foto ANP Artikel Telegraaf.nl 06022014
Dokter dramt eigen zin door
En dat terwijl zeven van de tien patiënten samen met hun dokter willen beslissen over hun behandeling. Dat blijkt uit een recent onderzoek van patiëntenfederatie NPCF onder 8200 deelnemers. Het meest genoemde argument voor het samen willen beslissen is dat men zegt zichzelf het beste te kennen.

“Uit de honderden reacties maken wij op hoe belangrijk mensen het vinden dat de dokter ze betrekt bij beslissingen over zaken als wel of niet opereren, wel of niet verder onderzoeken, wel of niet overgaan tot medicatie, enzovoorts”, zegt Wilna Wind, directeur van de NPCF.

Maar dat dat lang niet altijd gebeurt, komt ook duidelijk naar voren. Deelnemers geven aan dat dokters daar niet altijd voor open staan: „Ik had kopieën gemaakt van een nieuwe behandeling, maar die werden achteloos terzijde geschoven”, schrijft een patiënt.

Een andere patiënt zegt: „Zijn mening was voor mijn gevoel wet.” Ook vinden mensen dat tijdsdruk het idee om samen te beslissen in de weg staat.

Zie ook nieuwsfilmpje: http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/binnenland/22274126/__Dokter_dramt_eigen_zin_door__.html