NIEUWS augustus 2021

Interview met schrijfster en (bekkenbodem)matje-slachtoffer
Renate Evertse in het NRC


Frederiek Weeda van het NRC interviewde schrijfster en lotgenote Renate Evertse over de medische fouten die werden gemaakt tijdens (en na) het implanteren en bevestigen van haar rectopexiemat m.b.v. de Da Vinci Robot in een Rotterdams ziekenhuis.

Renates leven veranderde compleet. En hoewel ze nog steeds positief in het leven staat wordt zij nooit meer beter.Over haar ervaringen schreef zij het boek “Robot dokter had zijn dag niet”
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=11182.

Onder het artikel in het NRC staat vermeld dat de NVOG (beroepsvereniging van gynaecologen) beweert dat veel vrouwen “baat hebben bij zo’n implantaat, als andere behandelingen niet werken”.
Helaas wordt niet genoemd dat óók vaak bij een tweede of derde verzakkingsingreep helemaal geen noodzaak bestaat om naar een kunststof mesh te grijpen en dat een ingreep zonder mesh in de meeste gevallen net zo goed baat maar véél minder schaadt als het fout gaat.
Tevens valt onder het interview te lezen dat “maar een kleine groep last krijgt van chronische pijn”.

De ervaring van www.meshedup.eu is dat er in Nederland duizenden mensen rondlopen met verschrikkelijke klachten na het implanteren van een matje (mesh), waarvan een groot deel zich (om uiteenlopende redenen) helaas niet meldt bij de IGJ of bij het RIVM (zie ook https://www.meshedup.eu/nieuws/nieuws-november-2020/).

Jammer genoeg hebben ziekenhuizen jarenlang geen registraties bijgehouden van de (soms zeer) ernstige problemen die zich kunnen voordoen na het implanteren van een kunststof matje of bandje, waardoor nooit echt duidelijk is geworden hoe groot de groep getroffenen werkelijk is.

Ook zijn klachten lange tijd niet serieus genomen door de artsen waardoor patiënten ten onrechte hebben gedacht (en soms nog steeds in de veronderstelling zijn) dat hun problemen “onmogelijk van het implantaat af kunnen komen”.

Lees het NRC interview via deze link:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/09/chronisch-patient-werd-ze-pas-in-het-ziekenhuis-a4054216?fbclid=IwAR1S-bR4-tzAhLfglwJXgZYVSW1vYxZ17zFCuxWhpOZf8POAnUpINVRPuEY