NIEUWS APRIL 2019

Vertaling van het artikel van Sam Wood in The Philadelphia Inquirer:
https://www.inquirer.com/business/health/vaginal-mesh-johnson-and-johnson-ethicon-philadelphia-mcfarland-kline-specter-20190425.html

Vrouw uit Pennsylvania ontvangt $ 120 miljoen
na rechtszaak over haar TVT-O bandje tegen Johnson & Johnson
Donderdag 25 april 2019

Een dochteronderneming van Johnson & Johnson moet 120 miljoen dollar betalen aan een vrouw uit Pennsylvania die ernstig beschadigd raakte door vaginale mesh dat was geïmplanteerd om urine-incontinentie te behandelen.

Een jury uit Philadelphia vond dat de Johnson&Johnson dochteronderneming Ethicon nalatig is geweest bij het ontwerp van haar TVT-O hulpmiddel, een strook kunststof mesh die in de vagina van de vrouw uit Al-Toona was geërodeerd.

Susan McFarland, 68, liet het medische hulpmiddel in 2008 implanteren en leed vervolgens aan bekkenpijn en chronische urineweginfecties. Een operatie om het bandje te verwijderen hielp niet, zei haar advocaat.

Het vonnis van $ 120 miljoen, inclusief $ 100 miljoen aan schadevergoedingen, wordt beschouwd als het grootste tot nu toe in een vaginale mesh-zaak, volgens McFarland’s hoofdadvocaat, Tracie Palmer, van Kline & Spectre.
“Susan is sinds het implanteren van het bandje 10 jaar geleden niet meer in staat geweest seks te hebben” zei Palmer. “Dat is haar voornaamste aandoening.”

“De boodschap van de jury aan Johnson & Johnson is: ‘Haal dit product van de markt voor de gezondheid en veiligheid van Amerikaanse vrouwen'”, aldus Palmer. “Ze hebben geconstateerd dat het bedrijf geen verantwoordelijkheid neemt voor hun daden.”

Mindy Tinsley, een woordvoerster van Johnson & Johnson’s Ethicon, zei dat het bedrijf in beroep zou gaan tegen het vonnis. “Hoewel Ethicon empathie heeft voor vrouwen die medische complicaties ervaren, zijn dit vonnis en de toegekende schadevergoeding niet in overeenstemming met de wetenschap, de acties van Ethicon, en eerdere uitspraken met betrekking tot ons TVT-O-product, dat nog steeds de gouden standaard is voor de behandeling van stress-urine-incontinentie,” zei Tinsley in een verklaring.
 
“We zijn van mening dat bewijs aantoont dat het TVT-O- bandje van Ethicon correct is ontworpen en dat Ethicon correct en verantwoordelijk heeft gehandeld bij het onderzoek, de ontwikkeling en de marketing van het product. Helaas was het de jury niet toegestaan ​​om kritisch bewijsmateriaal te horen met betrekking tot de beoordeling en classificatie van deze medische hulpmiddelen door de FDA; wij denken dat dit het vonnis en de bestraffing in dit specifieke geval aanzienlijk heeft beïnvloed”, concludeerde de verklaring.

Palmer zei dat McFarland het naar omstandigheden goed maakt en haar overwinning “nog steeds verwerkt”. Ze lijdt nog steeds aan de oorspronkelijke incontinentie die het medische hulpmiddel had moeten genezen. De jury deed er drie uur over om haar oordeel uit te spreken.

Kline & Spectre-advocaten wonnen de vorige zes Philadelphia-uitspraken in vaginale meshzaken, waaronder een vonnis van $ 57,1 miljoen en -in februari- een vonnis van $ 41 miljoen