Na PIP ook aandacht voor mesh?

Januari 2012:

HET P.I.P.SCHANDAAL

Naar aanleiding van het PIPschandaal hoopten we ook aandacht te krijgen voor de problematiek van ónze groep vrouwen. We schreven diverse dagbladen en de politiek aan met de volgende boodschap:
Parallel aan dit implantatenschandaal loopt nog steeds een ander implantatenverhaal dat zich afspeelt ònder de vrouwelijke gordel. Een zaak waar Belgische en Nederlandse lotgenoten al jaren aandacht voor vragen.

Een PIP implantaat zal nu niet meer licht aangebracht worden naar aanleiding van alle publicaties, maar het implanteren van “meshes” in het bekkenbodemgebied gaat gewoon door, ondanks de officiële waarschuwing van de Amerikaanse FDA, op 13 juli van het vorige jaar (nu precies een half jaar geleden dus)
http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm262435.htm
Vrouwen die zo’n implantaat ingebracht krijgen laten dit niet doen uit cosmetisch oogpunt, maar omdat de gynaecoloog het nodig  vindt. We vinden om die reden deze groep vrouwen eigenlijk nog meer de dupe van “het systeem” dan de PIP slachtoffers.

Tienduizenden vrouwen wereldwijd raken gehandicapt na implantatie en moeten meerdere hersteloperaties ondergaan, die uitgevoerd worden door de artsen die de “meshes” ook implanteerden (zo blijven de medici aan het werk en de kosten .. die worden betaald uit het ziektekostenverzekeringspotje).
Nu er zoveel commotie is ontstaan n.a.v. het borstimplantatenschandaal, hopen we dat ook deze groep vrouwen (die slachtoffer is van dezelfde gebrekkige wetgeving) eens gehoord en geholpen gaat worden. En dat dat tot resultaat heeft dat ook DEZE implantaten niet meer ingebracht zullen gaan worden (in een delicaat gebied als de vrouwelijke bekkenbodem). Met onmiddellijke ingang liefst.
Nu PIP dagelijks nieuws is lijkt het ons vrij eenvoudig voor de media en de politiek de parallel te trekken naar de bekkenbodemimplantatenkwestie en deze mee te nemen in hun publicaties en Kamervragen.
Twee vliegen in één klap!

Want media-aandacht (en dan niet van één krant maar van àlle dagbladen) al dan niet in combinatie met vragen van de politiek kunnen soms zelfs de meest ingewikkelde zaken plots in een stroomversnelling doen terechtkomen. Knopen worden sneller doorgehakt. Wat eerst niet kon kan ineens wel.
Het gaat in bekkenbodemimplantatenland niet om een incidentele gebeurtenis, het gaat hier om (kwaliteit van) duizenden vrouwenlevens.  Dus, mag je aannemen: belangrijk genoeg voor iedereen die er weet van heeft, en een vinger in de pap KAN hebben, om iets aan deze ingreep te DOEN.
Media, politici: blijf NIET toekijken hoe steeds meer patiëntes de dupe worden van een ingreep die dikwijls niet eens NODIG is. Accepteer niet dat groepen vrouwen aan de zijlijn terechtkomen van hun leven.
HELP ze liever! Zorg dat deze (vaak onnodige) ingrepen aan banden worden gelegd, of liever nog: worden verboden!!