Dora de Wilde in de Gazet van Antwerpen

België: nieuws December 2012:

Nieuws Antwerpen - GvA

Slecht getest vaginaal kunststofmatje maakt leven van Dora een hel

slecht getest vaginaal kunststofmatje maakt leven van dora een hel

06:47 BINNENLAND

Om een verzakking van de blaas of de baarmoeder te behandelen plaatsen veel artsen een kunststofmatje – mesh in doktersjargon – via de vagina. Wat een onschuldige ingreep leek, veranderde het leven van Dora De Wilde (53) voorgoed. Haar kunststofmatje was alleen getest op konijnen.Een jaar na de start van lotgenotengroep www.meshedup.eu – een steunpunt voor slachtoffers van kunststof in de bekkenbodem – hebben zich al meer dan honderd vrouwen uit België en Nederland met klachten aangemeld.

Test-Aankoop mengt zich in het debat en zegt dat het kunststofmatje op de markt kwam zonder deftig vooronderzoek. De consumentenorganisatie wil dat het matje enkel nog in uiterste noodzaak gebruikt wordt voor vrouwen die met geen enkele andere ingreep geholpen kunnen worden.

Dora De Wilde (53) uit Sint-Gillis-Waas voert al enige tijd een kruistocht om andere vrouwen te verwittigen. Voor haar komt alle hulp te laat. Vier jaar geleden kampte ik met een verzakking, begint ze. Mijn gynaecoloog stelde me voor om een kunststofmatje of mesh via de vagina te plaatsen. Ik was heel blij, omdat ik dan toch nog mijn baarmoeder kon behouden.

WERK KWIJT

De complicaties voor Dora waren echter gruwelijk. Het ging direct fout. De pijn was ondraaglijk. Na vier maanden moest ik mijn baarmoeder alsnog laten verwijderen. Zelfs na drie hersteloperaties blijven de klachten veel groter dan de verzakkingsongemakken die er waren. Dora lijdt aan ondraaglijke pijnen en moest noodgedwongen haar werk in de zorgsector opgeven.

Na de eerste nefaste operatie moest Dora zelf op onderzoek om te zien wat er misgelopen was. Tot haar ontsteltenis ontdekte ze dat het kunststofmatje op Nieuw-Zeelandse konijnen was getest en zonder veel vooronderzoek of deftige klinische studies op de markt was gebracht.

Door de vele complicaties heeft verdeler Johnson en Johnson in de Verenigde Staten al vier matjes van de markt gehaald.

Kristin Matthyssen

http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/03-12-2012/bekkenbodemmatjes/   www.meshedup.eu