‘Voorzichtig met bekkenbodemmatjes’
Een bekkenbodemmatje (ook wel mesh) is een kunststof implantaat om verzakkingen te behandelen. Het matje wordt vastgezet in het lichaam en het is nauwelijks meer te verwijderen.
Complicaties
De inspectie startte een onderzoek na binnengekomen meldingen over complicaties, bij matjes die vanaf 2005 op de markt zijn. Die klachten varieerden van erge pijn, geen seksueel contact kunnen hebben en problemen bij de ontlasting. Dat kan komen doordat de vaginahuid niet goed over het matje groeit en er afscheiding ontstaat.
Het is de bedoeling dat door het opengewerkte matje eigen lichaamsweefsel groeit om een en ander extra stevig te maken. Er ontstaat dan littekenweefsel dat één geheel met het matje wordt, maar daar kan een lichaam heel hevig op reageren.
De inspectie kreeg meldingen van vrouwen die er hun dagelijks leven sterk door zien gehinderd, inclusief het opzeggen van hun baan.
MeshedUp
Steunpunt Lotgenoten MeshedUp is kritisch over het rapport van de IGZ. Volgens het steunpunt zou de inspectie te weinig oog hebben gehad voor andere soorten mesh: “Het rapport van de IGZ gaat enkel over de transvaginale mesh; komt er dan ook een nader onderzoek naar de andere mesh (rectopexie, TVT-O, liesbreukmatjes , etc.) waarover ook veel klachten zijn over ernstige complicaties?”, aldus Frank Schotman van MeshedUp.
Tegen de NOS zegt gynaecoloog Fred Milani dat het matje bij 98 op de 100 vrouwen geen enkel probleem geeft. Schotman: “In ons bestand [van MeshedUp, red.] hebben wij al meer klachten opgenomen dan die 2 op de 100 patiënten met een bekkenbodemmatje. De complicaties van een mesh kunnen veel erger zijn dan bij een traditionele ingreep.”
Van niet kunnen zitten, tot slecht slapen, tot een compleet geruïneerd seksleven: de complicaties kunnen heftig zijn. Het verbieden van de matjes en terugkeren naar de conventionele ingreep, is volgens Schotman het enige logische gevolg.