De Standaard België meldt

De Standaard België

Kunststofmatjes: steun voor uitgezakte lijven
donderdag 10 juni 2010
Auteur: H.vd E.

Om steun te verlenen aan verzakkende weefsels en organen maken chirurgen gebruik van meshes: geweven ‘matjes’ of ‘netjes’ uit synthetische, biologische en/of bioafbreekbare materialen.
Dergelijke matjes worden al jaren naar tevredenheid gebruikt bij de behandeling van liesbreuken, incontinentie en aangeboren hartafwijkingen.
Sinds kort maken ook gynaecologen er meer en meer gebruik van, om bekkenbodemproblemen te verhelpen en verzakkingen (van baarmoeder, blaas of darm) te repareren.
De ervaring met de gynaecologische toepassing van kunststofmatjes is nog beperkt.
De jongste jaren zijn enkele nadelen aan het licht gekomen: een (klein) deel van het matje kan zich na inplanting weer naar buiten werken en bloot komen te liggen in de vagina.
Rond het matje kunnen ook littekens ontstaan, waardoor de vagina nauwer wordt, wat pijnlijk is en seks vervelend of onmogelijk kan maken. Ook kunnen matjes krimpen na inplanting, met als gevolg aanhoudende onderbuikpijn, pijnlijke seks of incontinentie.
Soms krijgen vrouwen na inplanting van een matje levensbedreigende complicaties, zoals bloedvergiftiging en orgaanuitval, of moeten ze diverse hersteloperaties ondergaan.