Blog Malmberg

Nederland: nieuws Mei 2012:

Matjes bij verzakking: alleen op strikte indicatie! G.G.A. Malmberg  http://gynaecologie.slingeland.nl/blog/Behandelingen/Matjes+bij+verzakking%3A+alleen+op+strikte+indicatie!/24/256

Maandag, 14 Mei 2012

Bij een verzakking zakt de blaas, baarmoeder of top van de schede, dikke of dunne darm in de schede en soms tot daarbuiten. Een verzakking kan een grote impact hebben op het functioneren van een vrouw. Een verzakking geeft een bijzonder onprettig gevoel, de hele dag zakt er iets. Vaak zijn er problemen met plassen, ontlasting en vrijen. Soms zijn er ook lage rugklachten. Vrouwen voelen vaak een hoge drempel om met deze klachten naar de huisarts te gaan. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 4 van de vrouwen verzakkingsklachten. Uiteindelijk ondergaat 1 op de 9 vrouwen ooit een verzakkingsoperatie.

Verzakkingsoperatie De klassieke verzakkingsoperatie bestaat uit het, via de schede, verstevigen van de bindweefselplaat waar het verzakte orgaan op rust. Beschadigingen van het bindweefsel worden overhecht. Er is na een succesvolle operatie een kans van 1 op 3 dat de verzakking na verloop van tijd terugkeert. Het bindweefsel kan namelijk opnieuw verslappen en uitrekken, waardoor de organen weer kunnen verzakken. Een andere mogelijkheid is, via een grote buikoperatie, de schede aan de wervelkolom ophangen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een matje van kunststof. Deze techniek is beproefd sedert de zeventiger jaren. Om een verzakkingsoperatie minder belastend te maken en het succespercentage te verbeteren, is er gezocht naar andere operatietechnieken en mogelijkheden. Zo is de operatietechniek met de zogenaamde meshes, matjes van kunststof, via de schede, ontwikkeld. In de algemene chirurgie is al lang bekend dat met een matje een wondbreuk veel minder vaak terugkomt.

Onoplosbare matjes Onoplosbare matjes zijn gemaakt van polypropyleen (plastic). De meest bekende merken zijn Prolift, Johnson and Johnson, Avaulta, Bard en Elevate, AMS. Deze onoplosbare matjes worden via de schede geplaatst en gebruikt in plaats van de klassieke operatie. Een onoplosbaar matje houdt de organen op hun plek. In het Slingeland Ziekenhuis wordt deze techniek ook gebruikt. Het gebruik van de onoplosbare matjes geniet de laatste tijd aandacht in de media (Aflevering Zembla: operatie proefkonijn) omdat het tot klachten kan leiden. In Amerika is er van de FDA een waarschuwing uitgegaan om terughoudend en strikt met matjes om te gaan.In het Slingeland Ziekenhuis worden de matjes alleen op strikte indicatie geplaatst. Dat betekent dat een selecte groep vrouwen in aanmerking komt, en alleen na duidelijk de voor- en nadelen te hebben besproken.

Voor- en nadelen van onoplosbare matjes Een voordeel van de onoplosbare matjes is dat de verzakking beter wordt gerepareerd dan bij de klassieke verzakkingsoperatie. Bijkomend voordeel is dat de organen beter op hun plek gehouden worden. De matjes zijn gemaakt van polypropyleen, dat veel sterker is dan eigen natuurlijk bindweefsel. Hierdoor zijn de matjes bestand tegen veel druk in de bekkenbodem. Een nadeel van de matjes is dat ze altijd blijven zitten, vandaar ook de naam ‘onoplosbare matjes’. Littekenweefsel groeit in het matje. Littekenweefsel kan intrekkingen geven en daarmee het matje laten schrompelen. Dat kan pijnklachten en last met vrijen geven. Soms komt het matje bloot te liggen in de schede. Deze nadelen kunnen leiden tot een nieuwe operatie.

Terugkerende verzakkingsklachten Een permanent matje kan een oplossing zijn voor terugkerende verzakkingsklachten. Vrouwen die dit willen worden goed geïnformeerd en maken heel bewust een afweging van de mogelijke risicos. Zij komen na overleg met de gynaecoloog tot de keuze van operatie. Gebruik van matjes in het Slingeland Ziekenhuis In het Slingeland Ziekenhuis zijn we terughoudend met het gebruik van de onoplosbare matjes via de schede. We hanteren de regel dat alleen vrouwen met een terugkerende verzakking en die niet meer voldoende eigen steunweefsel hebben, in aanmerking komen. Uiteraard worden andere behandelopties besproken.

Deze tekst is ook geplaatst op gezondtotaal.nl, waar Alec Malmberg als expert informatie deelt.