Artikel Medisch Contact 23 mei 2013

Nederland : nieuws Mei 2013

MEDISCH CONTACT
Prolapsoperaties niet duurzaam
Publicatie Nr. 21 – 23 mei 2013
Jaargang 2013
Rubriek Wetenschap
Auteur Eva Mulder
Pagina’s 1132

Bijna de helft van de vrouwen heeft 7 jaar na sacrocolpopexie opnieuw symptomatische klachten en/of anatomische kenmerken van een verzakking. Tevens ontwikkelt een ruime meerderheid van de vrouwen in die periode stressincontinentie, zelfs als met sacrocolpopexie een profylactisch behandeling tegen incontinentie is uitgevoerd (urethropexie volgens Burch). Dit blijkt uit onderzoek naar de langetermijngevolgen van sacrocolpopexie door Ingrid Nygaard e.a. gepubliceerd in JAMA.

Aan 215 vrouwen die een prolapsoperatie ondergingen, is jaarlijks gevraagd of ze klachten van verzakking en incontinentie hadden. Een deel van de vrouwen werd ook lichamelijk onderzocht. Hieruit bleek dat sacrocolpopexie bij 1 op de 2 vrouwen op lange termijn faalt. Toch ging slechts 5 procent van hen opnieuw onder het mes.

Van de vrouwen die tegelijkertijd een profylactische urethropexie ondergingen, had 60 procent na 7 jaar stressincontinentie tegen 77 procent bij de vrouwen die enkel sacrocolpopexie kregen. Dit verschil was niet significant. Auteurs zeggen dat patiënten hier vooraf goed over ingelicht moeten worden.

Eén op de tien vrouwen had na 7 jaar gevolgen die samenhingen met het ingebrachte matje. Indien dit hinderlijke symptomen opleverde voor de patiënt, werd het operatief behandeld of werd oestrogeencrème voorgeschreven.

Eva Mulder