“Amerikaanse toestanden?”

Nederland: nieuws November 2012:

GYNAECONGRES

Op 15 en 16 november zal het 42ste Gynaecongres plaatsvinden dat in het teken staat van het 125 jarig bestaan van de NVOG (de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen).

Tijdens het ochtendprogramma op donderdag zal een Utrechtse advocaat het gaan hebben over “de maatschappelijke positie van de gynaecoloog vanuit juridisch perspectief”: Nederlandse of Amerikaanse toestanden; is de gynaecoloog van de toekomst een juridische schietschijf? Wat moeten we regelen als professional binnen ons werk, wat kunnen we als collectief? 

Waar zijn de gynaecologen bang voor, dat ze deze advocaat als spreker hebben uitgenodigd? Met die gynaecoloog als juridische schietschijf zal het toch zeker wel meevallen, zolang hij het welzijn van de patiënt voorop zet, probeert met de minst invasief mogelijke handelingen een maximaal resultaat te behalen, de patiënt goed informeert over alle complicaties en risico’s die gepaard kunnen gaan met de op stapel staande ingreep en zeer terughoudend zal zijn met het implanteren van de – voornamelijk uit Amerika naar hier toegehaalde  hulpmiddelen (over Amerikaanse toestanden gesproken..)?

Laten de gynaecologen liever oppassen dat zij hun patiënten niet beschadigen, de vrouwen waarschuwen als de kans bestaat dat dat wel gebeurt, en hun patiënten wijzen op de vaak minder invasieve (en minder dure) beschikbare alternatieve behandelmethoden!

Daarbij hebben wij nu niet bepaald de indruk dat de Nederlandse gynaecologen het gevaar lopen als juridische schietschijf te dienen, ze dekken elkaar immers door dik en door dun, ze zitten in Tuchtcolleges, en ze zijn vaak vrienden met leden van Klachtencommissies.

Lieve gynaecologen, Wees niet bang dat een gynaecologische patiënt uit zal zijn op een juridische procedure! Een gynaecologische patiënt is enkel uit op herstel of verbetering van haar situatie. Eigenlijk heeft ze weinig noten op haar zang. Goed, ze zou op voorhand willen weten dat de complicaties van sommige gynaecologische ingrepen erger zijn dan de klacht! Daarin verschilt ze niet van ander patiënten. Die afweging of ze dan wel of niet in wil stemmen met de behandeling, kan ze dan weloverwogen ZELF maken. Tot een juridische procedure (“Amerikaans” of “Nederlands”) zal het dan nooit hoeven komen!