13 oktober 2015 – Blog Yvonne

DE VIJF FASEN VAN ROUW

Volgens Elisabeth Kubler Ross bestaat rouw uit vijf fasen met uiteindelijk de acceptatie.

Dit is voor ons Mesh Slachtoffers heel herkenbaar want ook wij doorlopen een aantal stadia. Van ongeloof naar wanhoop naar woede naar hoop en dan aantal x heen en weer totdat uiteindelijk de berusting komt.

Voordat we daar zijn duurt best lang want de meesten van ons blijven maar vechten ipv berusten en gaan Kris kras Nederland , en soms nog verder, en België door op zoek naar iemand die luistert, ons begrijpt en bovendien weet wat een mesh is en hoe het eruit moet ook ik was daar heel druk mee.

Mijn eerste stukje van erkenning kwam op de Bekkenbodem dag, toen dokter Charlotte Deen zei: wij artsen zijn geen tovenaars en daar ligt hem dus de kneep.

Ze zijn dat niet en kunnen dus ook niet zomaar poef ….een matje verwijderen en dat wij dan ons gewone leven weer oppakken…helaas zou ik zeggen maar zo werkt het dus niet.

Oh er zijn genoeg mensen met een mesh die prima functioneren en nergens last van hebben, zelfde voor tvt en hernia’s maar daar hebben we het ff niet over.

Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal, soms met gelijke klachten maar even zo vaak met totaal andere klachten.

Wat dus voor de een werkt, die en die arts en zus en zo behandeling kan voor de ander een dichte deur betekenen.

Ieder van ons heeft ieder haar eigen ervaringen en het is goed om die te delen op de Facebook site…dat schept een soort van band he en das gewoon fijn.

Maar ieder van ons heeft ook ieder zijn eigen verhaal…en wat voor de een werkt qua arts , medicatie en noem maar op is voor de ander hel op aarde.

Ik val beetje in herhaling …maar dat doe ik met opzet want het is belangrijk dat dit goed tot ons doordringt.

Dat helpt bij de verwerking namelijk…en bovendien….hersteloperaties zijn niet zaligmakend…ja ze geven hoop….maar ook een hoop litteken en bindweefsel wat niet poef verdwijnt….denk daar goed om.

Dus probeer je eigen lijn te trekken luister en leer van ervaringen en op het moment dat een arts zegt dat hij niks meer kan doen..misschien is dan de fase van berusting aan de beurt. Het matje is inmiddels een deel van ons en de bedoeling is dan ook om daar zo goed en zo kwaad als het gaat maar mee te leren leven.

Ik heb inmiddels gemerkt dat met de berusting ook nieuwe energie komt…energie die steeds op ging in het gevecht maar nu een heel andere rol speelt.

Ik ga voorzichtig wat plannetjes maken en probeer zo toch het beste ervan te maken.

Doe nu mee met Stoptober en ben begonnen met aquajoggen ook leuk.

Het is goed om ervoor te zorgen dat dit zomaar niet weer gebeurt en fijn dat we een plek hebben met info en met elkaar..en.toch ben ik blij met de berusting.??