03-07-2012 – Blog Maria

Ik wilde eigenlijk op tijd naar bed gisteren (al kan ik toch niet slapen), maar stuitte net op de valreep, dankzij wat googlewerk, op de blog van uroloog Michael van Balken. http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Michael-van-Balken/Blogbericht-15/117390/Weigeruroloog.htm

Ik had nog nooit van deze specialist gehoord, maar ben na het lezen van zijn blog een groot bewonderaar van de man geworden!

Ik hoop van ganser harte dat hij veel bereikt met zijn actie en dat de KNMG en de NVU, eventueel samen met de Inspectie en de Politiek hierdoor verder zullen gaan dan “ontmoedigen” alleen.
Al weet ik dat het niet helemaal hetzelfde is, toch kon ik het niet laten de parallel trekken naar onze situatie: de situatie van de getroffen vrouwen. Natuurlijk is circumcisie bij baby’tjes en kleine kinderen om niet-medische redenen zo’n beetje het ergste wat ze kan overkomen (zeker als het foutgaat). Traumatisch! Ze zijn zó jong, ze hebben er zelf geen keuze in. Het wordt ze aangedaan en het is in hun cultuur de normaalste zaak van de wereld. Het werd tijd dat er in het Nederlandse medische circuit iemand opstond en riep: “Nu is het genoeg! Ik weiger hier aan mee te werken”
Ook de meeste meshslachtoffers hebben er (al zijn ze veel ouder) geen zeggenschap in gehad wat hen is overkomen. De specialist vertelde hen dat het “nodig was een mat te plaatsen” en zij vertrouwden de dokter. Hij meldde hen niets over de mogelijke complicaties, vaak alleen “het mogelijk doorschuren van het matje door de vaginawand” (iets wat heel eenvoudig op te lossen zou zijn).

Ik kon het dus niet laten gisteren te reageren op de blog van Michael van Balken, via artsennet lukt dat niet (je moet daarvoor medicus zijn), maar dokter van Balkens mailadres was gelukkig te traceren:

Geachte dokter van Balken, beste Michael,
Kent u ook weigerurogynaecologen? En wilt u ze met ons in contact brengen?
Wij vechten al jaren tegen het toepassen van meshes in de urogynaecologie. Ook dit soort ingrepen zijn, anders dan vaak voorgespiegeld, verre van een ‘simpel ingreepje’. Ingrepen met meshes kunnen complicaties veroorzaken als vaginale pijnen, plasklachten, ontlastingklachten, een voortdurende druk op het stuitje, pijn in de bips doordat de eindjes van de kunststof mat dwars door de billen zijn getrokken, pijn in de liezen doordat de eindjes van de kunststof mat door de liezen zijn getrokken, pijn tijdens het ontlasten, pijn bij het plassen, pijnklachten in het bekken, pijnklachten tijdens de seks, uitstralingspijnen, slaapklachten, niet (fatsoenlijk) kunnen zitten, lopen en sporten, niet meer in staat zijn te werken, erosie van het matje, ontstekingen, een stugge vaginawand, invloed op het seksueel functioneren (de impact is er ook op het seksueel welbevinden van de mannelijke partner), onzekerheid over de toekomst, onbegrip van de omgeving, onbegrip van de arts, psychische problemen en relatieproblemen dankzij al deze klachten.
Bekijkt u alstublieft onze site www.meshedup.eu. Het zou fijn zijn als u wat voor ons doen kunt (u mag er wat mij betreft een blog aan wagen!). Omdat de uroynaecologen geen registratie hebben bijgehouden is onbekend hoeveel meshslachtoffers er zijn in Nederland. Wij hebben er veertig in ons bestand, maar er moeten er meer (veel meer) zijn. De inspectie wil niet overgaan tot het verbieden van deze ingreep, omdat “niet bekend is hoeveel meshgedupeerden ons land telt” en ze er zeker van zijn dat er “ook vrouwen zijn die baat hebben bij deze ingreep” (maar er nog nooit één gesproken hebben). De FDA (die al twee keer een officiële waarschuwing uitvaardigde tegen gynaecologische ingrepen met meshes) beweert echter dat de vrouwen net zo goed op de klassieke manier geholpen kunnen worden – de complicaties die daarbij optreden zijn lang niet zo ernstig – ( http://www.pgn-gynaecologie.nl/nieuws.php?subaction=showfull&id=1310648346&archive=1328630489 )

Als u meer wilt weten over dit grote probleem, mag u mij mailen via info@meshedup.eu of bellen op **********
Met vriendelijke groet,

Hij reageerde metéén, dokter van Balken. Een weigergynaecoloog kende hij (nog) niet. Hij sloot af met “Sorry!”
Aardige kerel die dokter van Balken. Ik ga er vanuit, ook een goede arts. In elk geval één die werkt met handen, hoofd èn hart!